Intervju med Björn Bäckström

2019-11-08

Vi tar ett snack med Björn Bäckström, VD i branschorganisationen MaskinLeverantörerna och en av grundarna till Svenska Maskinmässan

Med ett halvår kvar till Svenska Maskinmässan 2020, hur går tankarna?
– Vi satsar för fullt för att skapa en ännu bättre mässa 2020.
Mässan har genomförts ett par gånger tidigare med mycket gott resultat och höga besökarbetyg men det finns alltid möjligheter till förbättringar. Marknadsföringen och en hel del andra detaljer kommer att förbättras inför för den kommande mässan.

Vad är annorlunda inför 2020 års mässa jämfört med 2016 och 2018?
– 2020 är ett mycket viktigt år för mässan på ett sätt, eftersom man alltid kan genomföra en aktivitet två gånger utan problem men den tredje gången krävs att man inte kommer in i ett slentriantänkande.
Vi har mycket kompetenta resurser till vår hjälp och de är minst lika taggade som vi är.
Utställarna gillar mässan och satsar också på ett riktigt bra arrangemang med bibehållet fokus på besökarna.
Särskilt kul tycker vi att det är allt fler företag som vill ställa ut – ett gott betyg anser vi alla som skapat mässan.

Vad ser du mest fram emot med mässan?
– Personligen har jag deltagit på väldigt många mässor sedan början av 90-talet och det har understundom varit lite jobbigt men nu när vi har vår egen mässa måste jag säga att det är en stor källa till energi att göra ett så bra event som möjligt.
Jag gillar när folk trivs och det är min stora drivkraft i mässverksamheten.
Jag hoppas och tror verkligen att såväl besökare som utställare kommer att bli nöjda med 2020 års upplaga av Svenska Maskinmässan.

Vad hoppas du kunna uppnå med mässan?
– Minst lika bra besökarbetyg på mässan som tidigare år.
Jag har sedan starten 2016 fått tre påpekanden om att det är för varmt väder och jag har försök pratat med ”berörda” om huruvida vi kan göra vädret lite behagligare. Skämt åsido så hoppas vi att vi även under mässan 2020 kommer att få ett toppenväder – det är ju aldrig trevligt med regn eller hagel.

Vilka utmaningar tror du kommer vara de största?
– Största utmaningen och alltid den viktigaste prioriteringen är att det inte inträffar några olyckor i samband med mässan, sedan är det naturligtvis viktigt att alla våra justeringar som vi gör nu blir så bra som vi hoppas.

Slutligen, hur mår era medlemmar och hur går branschen?
– Branschen och våra medlemmar mår bra och marknaden är stabil.
Det har blivit en utjämning på marknaden men man ligger kvar på en mycket hög leveransnivå historiskt, på maskiner såväl som utrustning till dessa.
De signaler vi får in från entreprenörerna pekar också på en mycket ljus framtid för branschen.