”Smart elektrifiering” – En konferens av SBMI

2020-01-30

Under Svenska Maskinmässans första dag kommer branschorganisationen SBMI (Sveriges Bergmaterialindustri) att hålla i en konferens där fokus ligger på att konkretisera den färdplan för fossilfri konkurrens­kraft som branschen tog fram 2019.

SBMIs medlemmar förser samhället med 90 procent av allt bergmaterial som används i Sverige. 2019 presenterade SBMI en ”Färdplan för fossilfri konkurrens­kraft” där övergång till elektrifierad drift av maskiner är en av de viktigaste åtgärderna.

En grov uppskattning är att diesel­förbruk­ningen för krossar, transportörer m.m. helt kan elimineras, medan materialtransport delvis kan effektiviseras genom övergång till moderna elektriska maskiner. Detta kommer att kräva stora insatser för att utveckla och demonstrera nya koncept med nätanslutna och batteridrivna maskiner.

SBMI har ett utvecklingsprojekt igång sedan december 2019 som kommer att redovisas den 1 oktober. Därefter följer en stor workshop där alla kan dela med sig av tankar, idéer, varningar och goda råd.

Projektet handlar i fas 1 om mobil elektrifiering av bergtäkter – där investering i transformatorer m. m. kan delas mellan flera täkter. Senare faser handlar om elnätsanslutna grävmaskiner, batteridrivna hjullastare, bergborrmaskiner och lastfordon samt hur ny teknik kan skapa säkrare täkter.

Välkommen att ta del av och påverka projektet under konferensen – eller senare på dagen i ”Café SBMI” (kl 13-15).

Konferensen är kostnadsfri.

Var: Svenska Maskinmässan, Solvallas konferensanläggning, ATG-logen
När: 1 oktober kl 9.55–11.45 + lunch


Vilka är SBMI
Sveriges Bergmaterialindustri, är branschorganisationen för producen­ter av bergkross och åter­vunnet material för bygg- och anläggnings­ändamål. SBMI har även alla de största krossentreprenörerna som verkar i täkter som medlemmar och många av de stora maskinleverantörerna.


 

Träffa alla utställare i oktober, hämta din entrébiljett kostnadsfritt här

I början av april kommer bokning till konferensen att öppnas. Har ni frågor vänligen kontakta Björn Strokirk på bjorn.strokirk@sbmi.se